Képeslapküldés szeretteidnek!



Magyar népmesék, illetve
Disney mesék nem csak gyerekeknek!



Receptek a
nagymamától!





Advent, Mikulás, Karácsony!













 

Szavazás
Nincs szavazás feltöltve

Hetty néni legendás áfonyapitéje

Hetty néni legendás áfonyapitéje:


 

Mi kell hozzá?

  • 35 dkg liszt
  • 4 evőkanálnyi darált mandula + 2 evőkanálnyi a töltelékbe
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás sárgája + a fehérje megkenni
  • 50 dkg áfonya
  • 4 evőkanálnyi meggyszörp

A lisztet, cukrot, sót, mandulát összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgájával alaposan összedolgozzuk és 15 percre a hűtőbe tesszük. Egy pite formát kivajazunk és zsemlemorzsával meghintjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a formába simítjuk. Megszórjuk darált mandulával és beterítjük az áfonyával, majd meglocsoljuk a hígítatlan meggyszörppel. Olíviától tudjuk, hogy ez adja meg a King-féle áfonyapite jellegzetességét. És tényleg! Egyszerűen elvarázsolja a süteményt, de csak ha nagyon jóféle házi szörpöt használunk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor a bolti szörpök közül érdemes a jobbak között válogatni (Piroska vagy Ági).   Végül a maradék tésztát kinyújtjuk és letakarjuk vele a piténket. Tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, de kedvünk szerint díszíthetjük is. 220 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Sütőből kivéve kicsit pihentessük a süteményt, ne vágjuk fel rögtön. Tudom, hogy ez nem könnyű, mert az illatok úgyszólván rabul ejtenek, de türelem.

 

Hetty néni legendás áfonyapitéje hozzászólásai

Szólj hozzá

0.021 mp